
سوند معده، که به عنوان لولهگذاری نازوگاستریک (Nasogastric Tube) شناخته میشود، روشی برای تغذیه یا انتقال دارو به معده است که از طریق بینی وارد میشود. این لوله نازک و انعطافپذیر به ویژه برای افرادی که در خوردن یا بلع دچار مشکل هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. برای آگاهی از ادامه مقاله و دریافت جدیدترین اطلاعات، با وب سایت دکتر ایرانی همراه باشید.
سوند معده چیست
اگر به دلیل شرایط پزشکی قادر به خوردن یا قورت دادن غذا نیستید، ممکن است به لولهگذاری نازوگاستریک نیاز داشته باشید. نازوگاستریک به معنای «از بینی به معده» است و به همین دلیل این روش به عنوان لولهگذاری بینی معده (NG) شناخته میشود. در این فرآیند، پرستار یک سوند معده سیلیکونی نازک را از طریق سوراخ بینی به سمت پایین مری و داخل دستگاه گوارش وارد میکند. پس از قرارگیری لوله در محل مناسب، میتوان از آن برای ارائه غذا و دارو استفاده کرد.
انواع سوند معده
دو نوع لوله بینی به معده وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- تک لومن
سوند معده تک لومن دارای یک کانال باریک است که برای انتقال دارو و مواد غذایی به دستگاه گوارش طراحی شده است. این کانال دارای قطر بسیار کوچکی است تا عبور مواد از آن به آسانی انجام شود و در صورت قرارگیری در معده به مدت چند هفته، مشکلی ایجاد نکند.
- دو لومن
سوند معده دو لومن به گونهای طراحی شده است که امکان ساکشن را فراهم میکند. این نوع لوله بینی معده دارای دو کانال است؛ یکی از کانالها عریضتر است و برای مکش استفاده میشود، در حالی که کانال دیگر باریکتر است و به عنوان دریچهای برای کاهش فشار عمل میکند. به این ترتیب، سوند معده سیلیکونی در حین ساکشن به دستگاه گوارش نمیچسبد.
سوند معده سیلیکونی چیست
سوند معده به داخل دستگاه گوارش وارد میشود، بنابراین باید نرم و انعطافپذیر باشد. سیلیکون به عنوان یک ماده انعطافپذیر در مصارف پزشکی شناخته میشود و ورود آن به بخشهای داخلی بدن باعث ایجاد حساسیت یا ناراحتی نمیشود. همچنین، این ماده به قدری نرم نیست که در حین ورود به معده از طریق بینی و مری دچار پیچیدگی شود یا مشکلاتی ایجاد کند. با این حال، لوله بینی به معده سیلیکونی پس از حدود سه ماه کارایی خود را از دست میدهد. به همین دلیل، پزشکان برای بیمارانی که نیاز به استفاده طولانیمدت از این روش دارند، سوند معده دائمی را نصب میکنند.
عوارض لولهگذاری نازوگاستریک
شایعترین عوارض ناشی از سوند معده شامل موارد زیر است:
- گلودرد
- خونریزی از بینی
- درد و ناراحتی
- زخمهای فشاری
- خونریزی در دستگاه گوارش
- عفونت سینوسی
- تحریک مخاط معده
- اختلال در سطح پتاسیم بدن
- زخم مری یا پوشش معده
- قرارگیری نادرست لوله در مجرای هوایی و نفوذ به ریهها
نحوه مراقبت از سوند معده
پرستار با استفاده از تستهای زیر، موقعیت صحیح لوله بینی به معده را بررسی میکند تا از بروز عوارض جلوگیری کند:
- اشعه ایکس قفسه سینه
این روش دقیقترین راه برای ارزیابی محل قرارگیری لوله نازوگاستریک است.
- تست آسپیره
در این تست، مقدار کمی مایع مکش میشود تا محتوای اسیدی آن آزمایش شود. اگر لوله به درستی قرار گرفته باشد، مایع آسپیره شده باید دارای اسید باشد.
سخن آخر
لوله بینی به معده یک ابزار پزشکی حیاتی است که برای افرادی که قادر به خوردن یا قورت دادن غذا نیستند، استفاده میشود. پزشک برای تأمین تغذیه و ارائه دارو به این بیماران، روش لولهگذاری نازوگاستریک را توصیه میکند که بسته به سن بیمار، به دستههای مختلفی تقسیم میشود.
⏬مقالات پیشنهادی⏬
آستیگمات چیستچگونه سندروم کوشینک را مدیریت کنیمآیا چاقی باعث افسردگی می شود