والولوپلاستی (Valvuloplasty) یک روش درمانی برای باز کردن دریچه‌های تنگ قلب است. در این فرآیند، پزشک با استفاده از یک کاتتر کوچک و توخالی به قلب بیمار دسترسی پیدا می‌کند. برای آگاهی از ادامه مقاله و دریافت جدیدترین اطلاعات، با وب‌ سایت دکتر ایرانی همراه باشید.

والولوپلاستی به چه افرادی توصیه می شود

والولوپلاستی یک روش ایمن و ساده برای باز کردن دریچه قلب است که در آن به جای انجام برش جراحی، از یک کاتتر استفاده می‌شود. این کاتتر از طریق شریان موجود در کشاله ران به قلب وارد می‌شود، اما پزشک ممکن است آن را از شریان شانه یا بازو نیز وارد کند. در مقایسه با جراحی باز قلب که نیاز به برش دارد، این روش بسیار کم‌تهاجمی‌تر است و معمولاً بهبودی سریع‌تری را به همراه دارد و درد کمتری ایجاد می‌کند.

والولوپلاستی یک روش مؤثر برای باز کردن دریچه‌های قلب و درمان تنگی آن‌ها به شمار می‌آید. پزشکان ممکن است از این تکنیک برای درمان انواع مختلف بیماری‌های دریچه قلب استفاده کنند، از جمله:

تنگی دریچه میترال

تنگی دریچه میترال به حالتی اطلاق می‌شود که جریان خون را از حفره‌های فوقانی به سمت پایین در سمت چپ قلب محدود می‌کند. والولوپلاستی معمولاً به عنوان اولین گزینه درمانی برای تنگی میترال روماتیسمی، که شایع‌ترین نوع این بیماری است، در نظر گرفته می‌شود.

تنگی دریچه ریوی

این نوع تنگی، جریان خون را از محفظه سمت راست پایین قلب به شریان‌هایی که خون را به ریه‌ها می‌رسانند، محدود می‌کند. عمل والولوپلاستی می‌تواند گزینه مناسبی برای درمان تنگی متوسط تا شدید دریچه ریوی باشد.

تنگی دریچه سه لتی

تنگی دریچه سه لتی نیز جریان خون را از حفره‌های فوقانی به سمت پایین در سمت راست قلب محدود می‌کند. در این مورد نیز، والولوپلاستی ممکن است برای درمان تنگی دریچه تریکوسپید مناسب باشد. با این حال، اگر فرد دچار نارسایی تریکوسپید یا اختلال در سایر دریچه‌ها باشد، جایگزینی دریچه ممکن است گزینه بهتری باشد.

تنگی دریچه آئورت

استفاده از این روش برای درمان تنگی دریچه آئورت چندان رایج نیست. بالون زدن قلب می‌تواند برای درمان تنگی مادرزادی آئورت در کودکان و بزرگسالان مناسب باشد؛ اما در بزرگسالانی که به تنگی دریچه آئورت مبتلا هستند، این روش چندان مؤثر نیست و احتمال بازگشت تنگی وجود دارد. پزشک ممکن است از والولوپلاستی آئورت به عنوان یک درمان موقت قبل از جراحی دریچه آئورت یا تعویض آن بهره ببرد، اما این روش نمی‌تواند جایگزین عمل جراحی دریچه آئورت و تعویض آن شود.

عمل والوتومی با بالون چیست

عمل والوتومی با بالون چیست

 پزشک برای درمان برخی مشکلات قلبی مانند تنگی دریچه میترال یا تنگی دریچه ریوی، عمل والولوپلاستی را توصیه می‌کند. در این روش، یک کاتتر از طریق شریان ران، بازو یا شانه به قلب وارد می‌شود و با استفاده از بالون، دریچه قلب گشاد می‌شود. این عمل به‌طور کلی کم‌خطر است و مزایای آن به اثبات رسیده است. اما در مراحل قبل، حین و بعد از والوتومی قلب با بالون چه اتفاقاتی می‌افتد؟ در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

آمادگی برای عمل والولوپلاستی

پزشک قبل از عمل، دستورالعمل‌های دقیقی را به بیمار ارائه می‌دهد که معمولاً شامل موارد زیر است:

  • بیمار باید از شب قبل ناشتا باشد.
  • اگر بیمار از داروهای رقیق‌کننده خون (ضدانعقادها) استفاده می‌کند، ممکن است نیاز باشد که مصرف آن‌ها را برای مدتی متوقف کند.
  • در روز عمل، بیمار نباید از هیچ گونه فلزاتی مانند جواهرات یا نگهدارنده‌های متحرک استفاده کند.
  • به محض ورود به بیمارستان، تیم پرستاری داروی آرام‌بخش (بیهوشی) را به بیمار می‌دهد تا عمل در شرایطی آرام انجام شود.
  • بیمار معمولاً در طول عمل هوشیار و بیدار است.

بعد از عمل والولوپلاستی

بعد از عمل والولوپلاستی

پس از انجام عمل جراحی، بیمار به بخش ریکاوری منتقل می‌شود. در صورتی که کاتتر از ناحیه کشاله ران عبور کرده باشد، بیمار باید تا چند ساعت پاهای خود را خم نکند. بسته به شرایط مختلف، ممکن است بیمار نیاز داشته باشد که حدود ۲ تا ۶ ساعت در رختخواب استراحت کند. همچنین، بیمار باید مقدار زیادی آب بنوشد تا رنگ کنتراست از بدنش خارج شود و پس از چند ساعت می‌تواند از تخت بلند شده و حرکت کند. بیشتر افراد پس از چند ساعت استراحت، به خانه بازمی‌گردند و نیازی به ماندن در بیمارستان ندارند.

مزایای عمل والولوپلاستی

والولوپلاستی باعث افزایش جریان خون و بهبود عملکرد قلب می‌شود. این روش می‌تواند زمان نیاز به تعویض دریچه قلب را به تأخیر بیندازد یا حتی از آن جلوگیری کند. عمل والوتومی با بالون یک روش کم‌تهاجمی است که در مقایسه با جراحی قلب باز، مزایای زیادی دارد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبودی سریع‌تر
  •  زخم‌های کمتر
  •  خطر کمتر عوارض
  •  کاهش درد

خطرات عمل والولوپلاستی

 تمامی روش‌های پزشکی، عمل والوتومی ممکن است با خطراتی نظیر عفونت یا خونریزی همراه باشد. در صورتی که فرد باردار باشد، ضروری است که قبل از انجام عمل، پزشک را از وضعیت خود مطلع کند؛ زیرا قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس می‌تواند برای زنان باردار و جنین خطرناک باشد. همچنین، احتمال تنگ شدن مجدد دریچه قلب پس از عمل وجود دارد. عوامل خطر خاص به وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد. پزشک می‌تواند شما را از خطرات و عوارض جانبی احتمالی این عمل آگاه کند. از جمله خطرات بالقوه عمل والولوپلاستی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی یا لخته شدن خون در محل ورود کاتتر
  •  عفونت در محل ورود کاتتر
  •  آسیب به رگ‌های خونی اطراف
  •  واکنش آلرژیک به رنگ کنتراست
  •  تشدید آریتمی قلبی
  •  سکته
  • پارگی دریچه
  •  نشت خون از دریچه‌ها به عقب

ریکاوری بعد از عمل والولوپلاستی چقدر است؟

ریکاوری بعد از عمل والولوپلاستی چقدر است؟

مدت زمان بهبودی به عوامل متعددی از جمله وضعیت کلی سلامت و شرایط قلبی بیمار بستگی دارد. به طور کلی، بیماران باید حدود ۵ تا ۷ روز از فعالیت‌های شدید پرهیز کنند. بسیاری از افراد پس از یک هفته قادر به انجام فعالیت‌های روزمره و بازگشت به محل کار خود هستند. افرادی که شغلشان نیازمند فعالیت بدنی و کار یدی است، ممکن است به استراحت بیشتری نیاز داشته باشند. در برخی موارد، توصیه می‌شود که بیماران تا ۸ هفته استراحت کنند تا بتوانند به فعالیت‌های روزانه خود بازگردند. پس از انجام والولوپلاستی، در صورت بروز علائم زیر، حتماً باید با پزشک تماس گرفته شود:

  •  درد قفسه سینه
  •  لرز یا تب
  • سرگیجه یا غش
  •  خونریزی یا ترشح در محل تزریق
  •  حالت تهوع یا استفراغ
  •  درد یا تورم که بدتر می‌شود
  •  افزایش وزن بیش از ۱ کیلوگرم در روز

سخن آخر

والولوپلاستی روشی است که برای باز کردن دریچه‌های تنگ قلب به کار می‌رود. در این فرآیند، متخصصان قلب و عروق از تکنیک‌های کم‌تهاجمی برای قرار دادن یک بالون خالی در دریچه قلب استفاده می‌کنند. با باد شدن بالون، دریچه باز می‌شود. این درمان باعث بهبود جریان خون می‌شود و در نتیجه، قلب به طور مؤثرتری عمل پمپاژ را انجام می‌دهد. عمل والوتومی با بالون می‌تواند از جراحی تعویض دریچه جلوگیری کرده یا آن را به تأخیر بیندازد.

⏬مقالات پیشنهادی⏬

بیماری های شایع زنان انواع پوست و نحوه مراقبت از آن  مراقبت از دندان ها

مطالعه بیشتر